Japońska zupa z zielonej herbaty

Składniki:

  • Ziarna sezamu,
  • algi non,
  • pasta wasabi,
  • ryż,
  • rzeżucha,
  • zielona herbata,
  • filet morskiej ryby

Ryż ugotować (ilość ryżu zależy od liczby stołowników – licząc pół szklanki na 2 osoby) i przełożyć do miseczek. Posypać z wierzchu uprazonym na sucho sezamem i listkami rzeżuchy. Algi nori (jeden plaster ) przesunąć kilkakrotnie nad pło­mieniem kuchenki, by lekko wy­schły. Pokroić w paski i też ułożyć na wierzchu miseczek. Zaparzyć zieloną herbatę i wrzątkiem zalać ryż. Dorzucić małe kawałki surowej rvby. Pastę wasabi, zwaną zielonym chrzanem, podać w osobnych na­czynkach.

zupa-losos-herbata

Related Posts

About The Author

Add Comment