Sos Polski

Składniki:

  • 1 jaja,

  • 3 cytryny,

  • 125 ml śmietany,

  • 1 pęczki szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka tartego chrzanu,
  • majonez,
  • sól, cukier puder

 

Żółtka ugotowanych na twardo jaj utrzeć z sokiem cytrynowym. Dodać niezbyt kwaśną śmietanę i majonez (trzy czwarte śmietany – jedna czwarta majonezu). Bardzo drobno posiekać szczypiorek, nać pietruszki i pół małej cebuli. Dodać łyżeczkę świeżo utartego chrzanu. Posolić do smaku i dosypać szczyptę cukru pudru. Na koniec bardzo drobno pokroić białka jaj ugotowanych na twardo i dodać do sosu. Postawić sosjerkę w chłodnym miejscu, by sos dojrzewał przez 2-3 godziny przed podaniem.

z11216626M


Warto zobaczyć nowoczesne płytki łazienkowe Indigo marki Ceramika Paradyz

Related Posts

About The Author

Add Comment